Information från Ht 2000  


 

God jul Och Gott Nytt År

önskar elever och personal i 3:an!

                                                                                                     

Detta är det sista brevet för den här terminen, för nästa vecka blir ju ganska kort och det blir nog knappast tid att skriva till er då.

Vi tackar för den termin som varit, och ser fram mot nästa. Barnen är genomgående mycket trevliga att ha att göra med, och vi gläder oss också för det starka stöd vi känner från er därhemma. Det var roligt att se så många av er här på Luciapysslet. Många vuxna i skolan betyder så mycket för lugnet på skolan. Ett särskilt tack till Annika Waldén som hjälpte till med pepparkaksbaket!

Nästa vecka ger vi inte barnen några läxor, men vi är väldigt tacksamma om ni ser till att de läser lite (helst varje dag) under lovet, för barn glömmer så lätt sina nyvunna kunskaper.

Sista skoldagen är torsdagen den 21 december och eleverna slutar 11:00. Skolskjutsarna går hem snarast därefter, men busstiderna är inte ändrade.

Nästa termin börjar måndagen den 8 januari år 2001. Skolskjutsar går då som vanligt och eleverna har full dag i skolan.

 

Ulla och Björn

 

Överst på sidan Info-sidan

 


 

 

Nummer 14                                             2000-12-08

Hejsan!

Här kommer ytterligare ett informationsbrev från ”Kristina3an”. Som ni ser är det nummer 14, och anledningen till att vi numrerar breven är att vi lättare ska kunna hålla reda på svarstalongerna. Förlåt om vi verkar tjatiga, men det är mycket viktigt för oss att veta om informationen kommer fram till er där hemma, vare sig ni får den via e-post eller på papper. Tyvärr får vi dock in färre svar nu än tidigare och i skrivande stund saknar vi fortfarande nio (9) svar på förra veckans information!

Medan vi ändå tjatar… Namnlappar i kläderna gör det lättare att kvarglömda och borttappade persedlar kommer tillbaka till rätt ägare! Berget av kläder, som inga barn känns vid, växer lavinartat. Det är inte bara treans saker, men det gör det ju inte lättare att leta, precis! Vår tid och kraft skulle kunna användas bättre.

Slut på gnället. : )

Det var roligt att så många kunde komma till skolan på onsdagskvällens ”Öppet Hus” och ”Caféet gav drygt 1100 kronor, som vi kommer att sätta in på Unicef’s barnfonds konto för undervisning av flickor i Nepal.

Ni är också välkomna att delta på skolans pysseldag, som börjar klockan 10:00 på Luciadagen (13 december). Tyvärr kan vi inte bjuda in er till själva Luciafirandet, eftersom vi i år nödgas använda oss av ”gympasalen”.

Terminen närmar sig snabbt sitt slut, och vi vill redan här informera om att sista skoldagen är torsdagen den 21 december. Undervisningen slutar då klockan 11:00 och skolskjutsarna brukar vara anpassade efter den tiden.

Det var allt för denna gång.

Ulla och Björn

Överst på sidan Info-sidan

 


 

Nummer 13

Hejsan!

 

Ännu en mörk och regnig vecka är till ända, men förhoppningsvis sprider advent lite ljus och värme i senhöstrusket.

I skolan rullar arbetet på, även om det varit ovanligt många sjukskrivningar bland personalen. Lars-Erik har skadat ryggen och blir troligen hemma resten av terminen. Han har varit borta mer än en månad redan och hittills har vi fått hanka oss fram med olika vikarier från dag till dag. Detta är naturligtvis otillfredsställande för oss andra i arbetslaget, men i första hand drabbar det ju barnen. Vi har nu i alla fall fått en ny medarbetare Lill Almlöf, som ska ersätta Lars-Erik under hans frånvaro.

 Arbetet i klassen har den här veckan inte inneburit något nytt, utan vi fortsätter med basämnena matematik, svenska och engelska, samt jobbar vidare med bland annat stenåldern. I tisdags var vi ute på en liten stadsvandring i centrala Lindesberg, och för ovanlighets skull hade vi inte så mycket regn! Till nästa tisdag vill vi gärna att barnen har varsin plastpåse (handelskasse) med sig.

 Vi vill tacka för förtroendet för när det gäller klassens hemsida. Praktiskt taget alla har accepterat treans policy. Nya bilder från verksamheten kommer att publiceras efter Lucia, som i år firas på den egna skolan eftersom församlingshemmet är upptaget av annan verksamhet då. Efter Luciatåget har vi som vanligt pysseldag, och föräldrar som vill deltaga är hjärtligt välkomna.

Föräldrar och andra med anknytning till klassen hälsas också välkomna till skolan onsdagen den 6 december klockan 17 – 19 då vi håller Öppet Hus tillsammans med fyrorna. Eleverna ordnar fika till en ringa kostnad.

 Även den här gången har vi en fråga till er därhemma, och nu gäller det skolmaten. En del barn äter ordentligt av all mat, men andra är lite mer kräsna av sig. Därför ber vi nu om er åsikt när det gäller det egna barnets skolmat. Var snäll och kryssa i lämpligt svar på svarstalongen. (Ni, som får informationen på e-post kan skriva en rad i stället.)

                                                                                                                 Ulla och Björn

"------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

o  Jag har tagit del av information nr 13

o  Jag vill att mitt barn äter ordentligt av all mat som serveras is skolan 

o  Jag vill att mitt barn åtminstone smakar av all mat som serveras i skolan

o  Jag anser att mitt barn kan klara sig med smörgås (oftast serveras endast hårt

      bröd) och mjölk om maten inte passar.

o  Jag anser att mitt barn inte behöver äta något alls, om han/hon inte vill ha något.

 o  Annat alternativ: __________________________________________________

 

__________________________________________________________________

 

 

________________________________    _________________________________

                     elevens namn                           målsmans namn

 

Överst på sidan Info-sidan

 

 

 

Nummer 12                            2000-11-24

 Väl mött i höstrusket!

 

Den här veckan får ni alla veckoinformationen på papper, och vi ber att även ni, som sagt att ni nöjer er med e-posten sänder tillbaka svarstalongen. I vanliga fall räcker det om ni e-post­mottagare ”svarar avsändare”, men skriv gärna en rad, t.ex.:

Läst nr 12. Svenssons

Det räcker för att vi ska veta, men ni får gärna använda e-posten för att lämna andra meddelanden till oss också.

 

Anledningen till att alla får pappersupplagan är den att ni kan behöva läsa våra kommentarer här innan ni fyller i den blankett som eleverna också har med sig hem i dag fredag. Blanketten handlar om er inställning till uppgifter om era barn på Internet. Men enligt vår mening är den inte helt bra. Man borde till exempel med stolthet och glädje kunna ge sitt godkännande till att publicera elevarbeten (teckningar, uppsatser mm) men känna tveksamhet inför bilder på det egna barnet, med eller utan namn. Ni som känner oro eller tveksamhet bör självklart inte känna krav på er att ge ert godkännande.

 

Jag, Björn, har under flera år administrerat en hemsida riktad till skolans brukare, d.v.s. elever, föräldrar och andra med intresse för vår skolas verksamhet. Den sidan http://kristinaskolan.freeservers.com kommer i och med den nya hemsidans tillkomst att läggas ned.

Men på klassens informationssida: http://kristina3an.freeservers.com  kommer ni även fortsättningsvis att kunna ta del av just vårt arbete. Där har vi redan tidigare publicerat material enligt följande policy:

 

 

Vi har redogjort för denna policy tidigare, bland annat på höstens föräldramöte, men vi har inte begärt ert skriftliga medgivande. Därför ber vi er nu svara på ett par extra frågor på svarstalongen.

 

I övrigt har veckan varit bra. Vi har tagit upp lite om barnkonventionen i samband med barnrättsveckan, läst och ritat om barns rättigheter och behov, samt lyssnat på en konsert med anknytning till temat, på Lindeskolan.

 

Till sist vill vi passa på att ”flagga för” öppet hus i arbetsenhet 3-4 en kväll i vecka 49 samt  Luciapyssel den 13 December

                                                                                                              Ulla och Björn

 

 

 "------------------------------------------------------------------------------------------------------

     Svarstalong

      

Oavsett vad ni svarar på blanketten som gäller Östra rektorsområdets officiella hemsida ber vi er svara på nedanstående uppgifter som enbart gäller klassens hemsida http://kristina3an.freeservers.com

 

o Jag vill inte att mitt barn förekommer eller medverkar på treans hemsida i något sammanhang.

 

o Jag tillåter endast att elevarbeten som mitt barn gjort får publiceras.

 

o Jag accepterar treans regler för publicering på den egna hemsidan.

 

 

_______________________________       ____________________________

                      elevens namn                                            målsmans namn

Överst på sidan Info-sidan

 


 

 

Nr 11.

Hejsan!

 

Den gångna veckan har varit lite splittrad, eftersom jag, Björn, var kompensationsledig i måndags och Ulla i torsdags. Dessutom hade jag IT-uppdrag på onsdagseftermiddagen. Allt detta handlade om planerad ledighet, och vikarier var ordnade. Men sedan blev en del andra lärare på skolan sjuka, och de vikarier, som skulle ha tagit våra lektioner fick andra uppgifter. Därför fick vi hanka oss from med olika personer som ersättare. Kompensationsbehovet uppstår på grund av att det mesta av lärarnas fortbildning och kompetensutveckling sker på kvällar och helger utanför vår ordinarie arbetsvecka (45 timmar). Arbetsbelastningen blir därför vissa veckor orimligt stor, och när man sedan inte kan ta ut sin ”komp” utan att kvaliteten på undervisningen äventyras, känns det inte riktigt bra. I slutänden är det ju barnen som förlorar mest på ett sådant system.
Barnen i klassen har dock skött sig väldigt fint även denna vecka. 

Tack för att ni skickat med barnen gamla saker till skolan!
Tillsammans med klassen har vi diskuterat de olika föremålens ålder och de som vet något om deras historia har berättat för de övriga. Vi kommer att fortsätta med historia nästa vecka också, men vi kommer också att ta upp barnrättsveckan, som infaller då.

På torsdagen går vi till Lindeskolan på konsert med Garnalia (kulturskolan), och några av våra elever medverkar.

Tisdagar har vi ju vikt för uteverksamhet, och den här veckan gick vi ut med digitalkameror för att dokumentera det höga vattenståndet. Alla barn har tagit varsin bild, som vi skrivit ut på papper och sedan ska barnen skriva en rubrik och en bildtext till sin bild.

Vi har dock inte tagit några bilder i källaren, men där var det också en del vatten i början av veckan. Hisstrumman är fortfarande ett lite bekymmer, så vi kan inte använda hissen. Det är mest problem för våra lokalvårdare, men det är inte så lustigt att bära TV-apparater i trapporna heller!

Förhoppningsvis är det bättre nästa vecka.

 

Ha en skön helg!

                                                                                                              Ulla och Björn

Överst på sidan Info-sidan

 


 

                                                                Nr 10                                    2000-11-10

  

Hejsan!

 

Under höstlovet fick vi lite upprustning av våra lokaler. Kapprummet där flickorna hänger sina ytterkläder har fått tak och väggar målade och vi har även fått ny färg i vårt arbetsrum. Resultatet skulle väl knappast få godkänt i en bostadsmiljö, men nu är det ju ”bara en skola”. Vi har också fått ett par dörrar lackerade, men tyvärr har man där använt en färg, som ännu en vecka efteråt avger irriterande ångor. Vi slog naturligtvis larm redan i måndags, och i dag fredag har vi, hör och häpna, fått en burk spray (!) att ta bort lukten med! Ansvariga för arbetena är LIBO, som på begäran lämnar ut ytterligare information.

Vi är tacksamma för det varma vädret som tillåtit oss att arbeta med öppna fönster, eftersom ventilationen är otillräcklig. I måndags förmiddag använde vi inte klassrummet, och i tisdags var vi ute, som vanligt, trots att regnet öste ner. Vi hade en ”barkbåtsregatta” från Gröna bron till Loppholmarna, och några bilder kommer snart på hemsidan. Barnen är väldigt duktiga och tåliga på de här utedagarna, och det var faktiskt bara en enda som klagade. Han tyckte att vi gick ”hem” för tidigt!

Olägenheterna i klassrummet medförde att vi inte kunnat följa vår planering denna vecka utan har måst improvisera och hanka oss fram. Eleverna har naturligtvis varit lite oroligare som en följd av detta, men vi tycker ändå att de är fantastiskt trevliga att ha att göra med. 

Nästa vecka kommer vi att ta upp lite historia, eftersom vi följer planeringen i ”Pojken och Tigern”, och vi kommer nu till Västergötland, ett av våra äldsta kulturlandskap.

Vi kommer att behandla stenåldern, men för att väcka barnens känsla för det historiska perspektivet vill vi börja närmare barnens egen tid. Därför kommer vi att ge barnen att som hemläxa ta med sig något ”gammalt” (men ej värdefullt!) föremål hemifrån för att sedan i skolan kunna berätta något om det (i liten grupp för dem som så önskar). Det kan handla om bruksföremål, böcker, tidningar mm, och föremålen behöver inte vara jättegamla. De är ju ändå från förra århundradet!

Vi har bland annat tänkt att göra en liten utställning, där vi ordnar föremålen i tidsföljd för att på så sätt lägga grunden för förståelse av tidslinjen. 

Allt flera av er föräldrar föredrar att ta emot information från skolan via e-post, och det är dags att göra en ny förfrågan om hur ni vill ta del av den. Vår strävan är att minska pappershanteringen och på så sätt frigöra resurser i tid och pengar. 

Vi vill också passa på att tacka de av er som visat intresse för att hjälpa till med arbete och idéer för en bättre skolgårdsmiljö. Vi har antecknat er och tar kontakt! Självklart är alla föräldrar alltid välkomna att bidra till verksamheten i skolan med sina erfarenheter och sitt kunnade! Hör gärna av er!

 

 

Vänliga hälsningar                                                                                  Ulla och Björn

 

 

 

"------------------------------------------------------------------------------------------------------------

svarstalong

 

o  Jag har tagit del av informationsbrev nummer 10

 

o  Jag vill i fortsättningen bara ha informationen via e-post.

(Lämna rutan tom om du vill få informationen på papper, som vanligt)

 

o  Jag får för närvarande inte informationen med e-post. Ta med följande e-post-adress på sändlistan:

                                            ________________________@___________________

 

 

_________________________________    _____________________________________

                      elevens namn                        målsmans namn

 

Överst på sidan Info-sidan

 


 

 

Nr 9               2000-10-20

 

Hej igen!

 

Veckorna rusar iväg med en rasande fart och nu återstår bara en vecka till höstlovet.
Kanske ser vi också tiden ur ett annat perspektiv nu när vi jobbar med yngre barn. På något sätt verkar det som om utvecklingen sker i en snabbare takt och det är glädjande att uppleva elevernas framsteg. I dag fredag, har vi till exempel konstaterat hur mycket klassen som helhet mognat när det gäller de två viktigaste bitarna av ämnet svenska: lyssna och tala. På fredagsmorgnarna har vi alltid hela klassen samlad eftersom vi inte har tillgång till hemkunskapen då. Efter samlingen i dag var det många som ville berätta om ”spöken” och andra mer eller mindre kusliga saker, och förmågan att lyssna uppmärksamt har utvecklats i takt med konsten att berätta så att alla hör.
Vi lägger också märke till enskilda elevers framsteg, och vi gläds särskilt åt att det verkar ha ”lossnat” för våra elever som haft lite svårt med läsinlärningen.

Men det är inte bara glädjeämnen…
I tisdags var vi på upptäcktsfärd längs strandpromenaden och meningen var att vi skulle hinna ända till Hagabergsviadukten och tillbaka i så god tid före maten att vi skulle hinna skriva i naturkalendern. Men vi hann bara till Ågården, och när vi kom tillbaka var det dags att rusa iväg till maten. Förseningen berodde till stor del på svårigheter att hålla gruppen samlad, samt att få alla uppmärksamma när det fanns något att visa på. De här problemen har vi haft vid alla utflykter, men det blir nog bättre även med detta så småningom.

 I skolan har vi arbetat en del med priser på varor, men vi skulle behöva lite hjälp från er där hemma med detta också. Skicka gärna med barnen tomma förpackningar till dagligvaror, allt ifrån badrumsartiklar till livsmedelspaket. Om ni har tid kan ni kanske också ”kolla” på priser tillsammans och göra upp en liten lista. I många fall visar ju också moderna kassakvitton såväl varans namn som pris.

Vi har också börjat använda datorerna lite i undervisningen, men det tar ju lite tid innan alla hunnit prova på.

Till sist ett litet tips om föräldrainflytande och –medverkan. Det finns 30000 kronor i anslag för att förbättra skolgården, och vi är tacksamma för tips och idéer om hur dessa pengar kan användas på bästa sätt. Kanske kan man också ordna en slags byggdag, när de föräldrar som vill och kan, hjälper till med genomförandet?

 Det var allt för denna gång!

 Ulla och Björn

Överst på sidan Info-sidan

 


 

Nr 8                                                          2000-10-12

 

Hejsan!

 

Den gångna veckan har varit bra, inte bara för att den varit kort! – Vi hade ju studiedag i fredags. Därför blev det heller ingen tid för ett veckobrev då. 

Trots allt regn och rusk har barnen skött sig fint och fått en hel del arbete gjort. 

Under veckan har barnen fått med sig en grön katalog hem. Den innehåller information om vår skola och hela rektorsområdet. Där finns bland annat telefonnummer och e-postadresser till våra skolledare och annan gemensam personal, läsårstider, lovdagar m.m. Information om Garnalia och skolskjuts­reglemente finns där också, liksom en blankett för ledighetsansökan.

Förra året kom det inte ut några elevkataloger, men i år är det meningen att ni ska få sådana igen. När de blir klara kan vi dock inte sia om! 

I tisdags var vi på konsert i Pingstkyrkan med ”Perla” och hans band. Barnen uppskattade arrangemanget och deltog med glädje i de enkla texterna som handlade om barn i världen. 

Den här veckan är som vanligt och läxdagar är också som vanligt - tisdag och onsdag.

  

Ha en bra helg!                                                                         

 

Ulla och Björn                                                                       

 

Överst på sidan Info-sidan

 


 

 

 Nr 7     2000-10-06

 

Hej igen!

 Arbetet i klassen har kommit in i ett lugnare skede nu när ”smekmånaden” är över och barnen börjar veta vilka vi är och var de ”har oss”. Vi har också lärt känna varje barn bättre och vi gör vårt bästa för att alla barn ska känna sig sedda och uppmärksammade på ett positivt sätt varje dag. Skulle någon ändå känna sig bortglömd vill vi gärna veta det.

Den här veckan började vi med veckoplanering, och allt tar ju sin tid, men det har gått bra. På fredagarna kommer vi att följa upp planeringen och diskutera resultatet. 

Vi har nu fått upp en hylla vid diskbänken att ställa muggarna på. Det är inte många barn som tagit hit egna muggar än, men de flesta har behov av att dricka lite vatten ibland.

Vi påminner också om att rejäla hängare i barnens kläder gör att dessa inte så lätt hamnar på golvet där andra kanske trampar på dem och smutsar till dem.

Namnlappar i barnens kläder, väskor och andra tillhörigheter gör det lättare att få tillbaka kvarglömda eller borttappade persedlar. Barnen själva är ofta dåliga på att känna igen sina egna saker. 

Spridningen inom gruppen är mycket stor när det gäller färdighet att läsa och skriva. Trots att vi lägger ner så mycket energi vi kan på att utjämna skillnaderna är detta otillräckligt och barnen måste också få hjälp och stöd att träna hemma.

Gå gärna till biblioteket tillsammans med barnet och låna ibland. Vi kan också hjälpa till genom att skicka med böcker från skolans bibliotek för lästräningen hemma. 

På tisdag är det som vanligt utedag, men femdygnsrapporten lovar regn, så barnen behöver nog både regnkläder och stövlar då. (De som eventuellt inte har gummistövlar bör ha med sig torra skor och strumpor till ombyte.) 

Fredagen den 13 oktober är det studiedag och barnen är lediga.

 

Överst på sidan Info-sidan

 


Nr 6                                                        29 september 2000  

Den 13 oktober är det studiedag och barnen är lediga.

Vecka 44 är lovvecka för alla barn.

 Hejsan!

 

Den här veckan har vi varit på promenad runt Lilla Lindesjön. Vi tog upp lite trafikkunskap efter vägen och genomförde några koncentrations- och iakttagelseövningar efter vägen. Efteråt bearbetade vi intrycken och naturupplevelsen genom anteckningar i ”Naturkalendern”. Den består än så länge endast av ett par blad, men vi kommer att då och då komplettera densamma och så småningom samla alla bladen i ett häfte. 

Vi kanske ska förklara varför barnen skulle ha med sig gosedjuren till skolan? Den uppgiften hörde faktiskt ihop med undervisningen i engelska! Vi har börjat träna dialoger av typen: 

-          Hello, what’s your name?

-          My name is …..

-          How old are you?

-          I’m ….

-          What do you like?

-          I like….

Och då är det ofta lättare (och mindre “skämmigt”) att låta djuren tala med varandra.

I engelskundervisningen försöker vi i största möjliga utsträckning utgå från barnen själva och deras intressen. Att kunna ställa muntliga frågor samt att lyssna till, och förstå svaren är den absolut viktigaste förutsättningen för en god språkutveckling vilket språk det än gäller.
Vi har inga läroböcker i engelska, men vi skriver i stället (av) en del nyckelmeningar och fraser, som ett stöd för minnet. Senare, när barnen ska börja läsa på engelska, finns det massvis av bra material att hämta på Internet. Vi kommer så småningom att ge tips om några bra ställen att söka på.
Nästa vecka kommer vi att börja veckoplanera arbetet tillsammans med barnen. Planeringen gör vi på en särskild blankett, och i varje fall i början kommer ni att få hem en kopia, så att ni ser vad som ska göras. Många kan säkert klara att göra en egen arbetsplanering, medan andra behöver lite mer hjälp och stöd av oss. 

Det börjar bli lite kallare nu, och barnen börjar ha varma tröjor och jackor för utevistelse på rasterna, samt på väg till och från skolan. När barnen är inne blir det lite trångt på hyllor och krokar, och kläder hamnar lätt på golvet. En rejäl hängare i varje plagg gör det lättare för barnen att hänga upp sina kläder ordentligt. När barnen kommer in från rasten vill de gärna dricka lite vatten, och det bästa är då att var och en har sin egen mugg eller kåsa (helst av plast eller plåt) att dricka ur.
Muggarna kan vi sätta elevens namn på och de kan förvaras på en hylla invid diskbänken i målarrummet.

 

Det var allt för den här gången. En trevlig helg!                                           Ulla och Björn

Överst på sidan Info-sidan

 


Nr 5, 2000-09-22

 Hejsan!

 Så var det dags för ett nytt veckobrev, fast den här gången är det inte så mycket nytt att berätta. kanske beror det på att vi så sakteliga börjar finna rutiner och mönster som fungerar för klassen. Vi hade en härlig tisdag på Loppholmarna även om ingen fick någon fisk, och barnen blev överraskade av att tiden gått så fort, när vi kallade ihop dem för att gå tillbaka till skolan.

Den senaste tiden har vi jobbat en del med träd, och vi har hittills klarat av björk och rönn medan lönn står på tur.

På tisdag tar vi en promenad runt Lilla Lindesjön och studerar träd och annan natur i Tempelbacken. Vi äter lunch i skolan som vanligt, men skicka gärna med en frukt att ta med på förmiddagens utflykt. 

Vi lägger ner mycket arbete på den grundläggande läsfärdigheten, för utan en god läsförståelse och en bra ordkunskap blir skolarbetet svårt att orka med i de högre klasserna. Det påstås att för att bli en god läsare behöver man ungefär fem tusen timmar träning, medan vi under de första skolåren bara kan bereda några hundra timmar åt var och en. Så här har ni där hemma en viktig uppgift.

Vad kan ni göra, undrar ni kanske. – Jo först och främst är det bra om ni fortsätter läsa för barnen. De blir egentligen aldrig för gamla för att höra en historia. det är också bra för koncentrationen och minnet.

Men sen behöver de också läsa på egen hand, både tyst för sig själva och högt för någon som lyssnar. Den lyssnande behöver inte nödvändigtvis vara en förälder. Far- och morföräldrar går också bra liksom syskon, äldre eller yngre. Finns ingen annan till hands kan man läsa för en bandspelare och sedan lyssna på det man själv läst.

I trean har ju barnen kommit lite olika långt i sin läsinlärning. En del läser flytande med förståelse och inlevelse medan andra fortfarande har en viss möda att ta till sig innehållet i en kort mening med enkla ord.

De snabbare kräver i allmänhet inte mycket engagemang av familjen, medan de som inte hunnit så långt än behöver mycket stöd. Vilken typ av stöd som är lämpligast kan variera mycket från fall till fall, men för svaga läsare är det särskilt viktigt att lästräningen upplevs som rolig.

Hör gärna av er (genom e-post eller per telefon) för tips och råd. För er, som har tillgång till Internet kommer också en del tips och material att finnas tillgängligt på vår hemsida. 

Barn springer ju omkring en hel del på rasterna, och de är ofta törstiga när de kommer in. Det vore jättebra om ni kan skicka med barnen varsin enkel och billig mugg (helst i plast eller plåt) som de kan dricka ur. Vi ordnar en hylla för muggarna och namnar dem så att var och en känner igen sin egen.

 

Det var allt för den här gången från                                       Ulla och Björn

Överst på sidan Info-sidan

 


 

Nr 3        11 september

 

Hej igen!

Veckorna rusar iväg med en rasande fart och snart är väl vintern här.
Vi försöker att hinna med så mycket utomhusaktiviteter som möjligt medan det fortfarande är fint (Vi hade ju väldig tur med vädret på vandringen runt sjön i tisdags och femdygnsprognosen lovar vackert väder även i början av nästa vecka.) och redan nu på tisdag den 12 September ger vi oss ut på den traditionella lingonplockardagen. Det har dock visat sig att visst avverknings- och röjningsarbete förekommit på den plats vi normalt brukar vara på, och där finns massor av ris, men inga lingon.
I år tänker vi därför ta oss till ett ställe i Fornbohyttan (Igeltjärn) där det finns e bra plats att vara på, och faktiskt lite lingon också.
Men det är ju några kilometer dit, och vi bedömer inte att treorna är mogna än att cykla den vägen. (Vi måste ju bland annat passera R60.) Så nu vädjar vi om hjälp att skjutsa barnen dit och/eller hem.
Vi samlas på Musikskolans gård klockan 8:30 och hemfärd sker klockan 12:30.
Barnen från Fornaboda – Fornbohyttan – Snuggan – Lövåsen får ta sig direkt till samlingsplatsen i Fornbohyttan om respektive föräldrar finner det lämpligt. Vi måste i så fall få ett meddelande om detta.
Enkel kartskiss medföljer!
Det finns en grillplats och vi har med två korvar med korvbröd till varje barn. Barnen behöver dessutom ha med sig lite annan matsäck, en frukt och något att dricka.
Vidare behöver de något att plocka lingon i (en mugg räcker nog för de flesta), men skicka gärna med en plastpåse också, eftersom vi kanske hittar svamp (trattkantareller) också.
Det är torrt och fint i skogen där vi ska vara, så det är inte nödvändigt med stövlar. En varm tröja kan vara skön att ta på sig om man blir kall.

Övrig information:

Barnen kommer kanske hem och berättar om våra läsgrupper, och vi kanske ska förklara vad de är för något.
Vi har delat in eleverna i grupper om tre till fem barn och dessa får var sin likadan bok att läsa tillsammans. Alla i en grupp har ungefär samma läsfärdighet, och får vara med och välja en bok av lagom svårighetsgrad. De ska sedan sitta tillsammans, gärna i något av våra biutrymmen och läsa högt för varandra. Vi går omkring och lyssnar och hjälper till så mycket vi hinner.
Nästa fredag är det ju lindemarken, och vi vill redan nu tala om att vi slutar den dagen som vanligt, det vill säga 13:50. Förhoppningsvis är det tillräckligt mycket kvar att uppleva för barnen även därefter.
Vi vill ju inte att barnen ska ha med sig pengar till skolan, men om det ändå förekommer, så vill vi att barnen lämnar dessa till oss så att vi kan förvara dem säkert under dagen.

Det var allt för den här gången från Trean.

Ulla och Björn

Överst på sidan Info-sidan